Gubitak sluha kod dece: Kako ga sprečiti?

Deca su puna energije, radoznala i uvek željna da istražuju svet oko sebe. Međutim, jedna od stvari koja može ozbiljno uticati na njihov razvoj i kvalitet života je gubitak sluha.

Gubitak sluha kod dece može imati dugoročne posledice na njihov govor, jezičke veštine i socijalnu interakciju.

Drage mame i tate, u ovom blog postu ćemo istražiti kako možemo sprečiti gubitak sluha kod dece i omogućiti im da uživaju u svetu zvukova.

Dete koje drži za uvo usled nastalog bola

Rano otkrivanje

Jedan od ključnih faktora u sprečavanju gubitka sluha kod dece je rano otkrivanje problema. Redovni pregledi sluha tokom detinjstva su od vitalnog značaja.

Pored toga, roditelji i nastavnici treba da budu svesni znakova koji ukazuju na moguće probleme sa sluhom, kao što su nedostatak odziva na zvukove, kasni razvoj govora ili poteškoće u komunikaciji.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, konsultujte se sa stručnjakom za sluh.

Zaštita od buke

Buka može biti tih neprijatelj koji polako oštećuje sluh, pogotovo kod naših mališana. Kako biste smanjili izloženost buci, vodite računa o okruženju u kojem se dete igra i spava.

Izaberite igračke koje nisu preglasne i pridržavajte se preporučenih nivoa jačine zvuka za televizor, muzičke uređaje i video igre.

Takođe, učite decu da koriste čepiće za uši prilikom izlaganja bučnim situacijama, poput svadbi, sportskih događaja, pa čak i ako im smeta mašinica za šišanje.

Edukacija o zdravlju sluha

Deca treba da budu obrazovana o važnosti zaštite sluha. Objasnite im kako zvukovi mogu uticati na njihov sluh i kako mogu prepoznati situacije koje mogu oštetiti sluh.

Kao što ih učite da čuvaju vid time što neće gledati u sunce, isto tako treba i sluh da čuvaju.

Na taj način, deca će biti svesna svoje odgovornosti prema svom sluhu i donositi informisane odluke o zaštiti svog sluha.

Promovisanje zdravih navika

Dete koje se drži za uvo

Kao roditelji, možete promovisati zdrave navike koje će pomoći u očuvanju sluha vaše dece.

To uključuje redovno čišćenje ušiju kako biste sprečili nakupljanje cerumena, izbegavanje upotrebe štapića za uši koji mogu oštetiti bubnu opnu, kao i izbegavanje pušenja u prisustvu dece, jer pasivno pušenje može izazvati oštećenje sluha.

Ali čime da čistim uši ako ne štapićem?

Desetak sekundi nežnog mlaza od tuša, tokom kupanja,  će biti dovoljno za jedno uvo, držeći ga okrenutim na dole. Nakon toga uradite isto i sa drugim uvetom.

Podrška stručnjaka

Ukoliko se ustanovi da dete ima određene probleme sa sluhom, važno je da poslušate savete koje dobijete od lekara ili akustičara

Oni će pružiti odgovarajuću dijagnostiku, terapiju ili pomagala koja će pomoći detetu da prevaziđe eventualne izazove i razvije svoj puni potencijal!

Šta smo zaključili?

Gubitak sluha kod dece može imati dugoročne posledice na njihov razvoj.

Međutim, uz pravovremeno otkrivanje problema, zaštitu od buke, edukaciju o zdravlju sluha, promovisanje zdravih navika i podršku stručnjaka, možemo sprečiti ili smanjiti rizik od gubitka sluha kod dece.

Neka zvukovi njihovog detinjstva budu prelepi, puni radosti i neka uživaju u muzici života bez ikakvih prepreka.

Besplatnu proveru sluha i probu slušnih aparata možete zakazati klikom: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.