Kako lakše zaspati sa zujanjem u ušima i kako ga ublažiti?

Kao što već znamo zujanje u ušima, ili tinitus, kada je malko jači postaje pravo iskušenje.

Kao da imate malu bušilicu u glavi što konstantno radi. Najteže je noću, kada sve utihne, a to zujanje ostaje kao jedini zvuk.

Umorni ste, oči vam se sklapaju, ali san ne dolazi. E, za to imamo rešenje. Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi noćni odmor i umirite to dosadno zujanje.

Nastavite da čitate.

1. Priprema za spavanje

Osoba koja ima tinitus se drzi se za usi

Najpre, pre nego što odete u krevet, pripremite se za san.

Izdvojite malo vremena samo za sebe. Uzmite toplu kupku, posvetite se svojoj omiljenoj knjizi, ili jednostavno sedite u tišini i dišite duboko.

Nemojte odmah posle gledanja televizije ili korišćenja telefona trčati u krevet. Telo i um treba da se opuste i spreme za san.

2. Kontrola okruženja

San dolazi lakše u tišini i mraku. Ako vam svetlost sa ulice ulazi u sobu, nabavite zavese koje će je blokirati, ili stavite masku preko očiju.

Ako vam zujanje u ušima pravi problem, isprobajte „belu buku“, na youtube ćete je lako pronaći ako ukucate white noise.

To mogu biti zvuci prirode, kao što su šum vode, cvrkut ptica ili vetar koji šušti kroz lišće. Ti zvuci mogu da „utapaju“ zujanje i pomognu vam da zaspite.

3. Pravilno disanje

Duboko i smireno disanje može da pomogne da se telo i um opuste.

Postoje razne tehnike disanja koje možete da isprobate. Jedna od njih je 4-7-8 tehnika. Udahnite duboko kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, a zatim izdahnite kroz usta brojeći do osam.

Ponovite ovo nekoliko puta, i osetićete kako vas obuzima umirujući osećaj.

Četvrsta stvar na spisku je ona malo dosadnija a to je:

4. Zdrava ishrana i fizička aktivnost

Ono što jedemo i koliko se krećemo tokom dana može da utiče na naš san.

Ako volite da popijete kafu pred spavanje, probajte da to promenite. Kafa nas budi, a to nije ono što želimo pred spavanje. Isto važi i za tešku hranu. Ako večerate kasno i jedete obilno, teže ćete zaspati.

Umesto toga, večerajte lagano i barem dva sata pre odlaska na spavanje.

A fizička aktivnost?

Ne morate da se pretvorite u sportistu, ali malo šetnje svaki dan može da učini čuda za san.

5. Potražite pomoć

Znamo da zvuči malo ružno, ali moramo tako da kažemo.

Ako sve ove metode ne pomažu, ili ako vam je zujanje u ušima jako izraženo i ometa vam svakodnevni život, obavezno posetite lekara.

On može da vam preporuči terapiju, lekove, ili da vas uputi na stručnjaka za kojeg on smatra da može ukloniti uzrok problema.

Nemojte se stideti da potražite pomoć. San je veoma važan za naše zdravlje, i treba da uradimo sve što je potrebno da bi bio što bolji.

6. Naučite da živite sa tinitusom

Znamo, ovo zvuči čudno, ali ponekad je najbolji način da se izborimo sa nečim što ne možemo da promenimo, da to prihvatimo.

Tinitus može da bude izazov, ali ne mora da bude i nepremostiva prepreka. Naučite da ga prihvatite kao deo svog života, a ne kao neprijatelja. Nađite načine kako da se opustite i da se fokusirate na druge stvari. Vremenom ćete primetiti da zujanje postaje manje nepodnošljivo, a možda čak i da ga ponekad zaboravljate.

I na kraju, zapamtite – svako je drugačiji. Ovo su samo neki saveti, ali na vama je da pronađete ono što vama najviše odgovara.

I, naravno, imajte strpljenja. Rešenje se možda neće pojaviti preko noći, ali nemojte da se obeshrabrite. Svaki korak ka boljem snu je korak u pravom smeru.

To bi bilo sve za danas, ako imate još neko pitanje ili želite da nešto podelite sa nama, slobodno ostavite komentar.

Besplatnu proveru sluha i probu slušnih aparata možete zakazati klikom: ovde