Prepoznavanje „Simptoma“ Oštećenog Slušnog Aparata

Slušni aparati su neophodna pomagala za milione ljudi širom sveta, poboljšavajući kvalitet života i omogućavajući bolju komunikaciju.

Međutim, kao i svaki drugi elektronski uređaj, i slušni aparati su podložni oštećenjima i kvarovima.

Prepoznavanje „simptoma“ oštećenog slušnog aparata može vam pomoći da brzo reagujete i rešite problem pre nego što utiče na vašu svakodnevicu.

Evo koji su mogući problemi, a vi nam u komentarima napišite da li ste primetime nešto od ovoga:

1) Smanjenje ili gubitak funkcionalnosti:

Neočekivana promena u kvalitetu zvuka: Ako primetite da zvuk koji dolazi iz vašeg aparata postaje izobličen ili prigušen, to može biti znak da nešto nije u redu.

Nedoslednost u radu: Slušni aparati koji naizmenično rade i prestaju s radom mogu imati interni problem ili problem s baterijom.


Problemi sa jačinom zvuka:
Ako morate neprestano prilagođavati jačinu zvuka više nego obično, to može ukazivati na problem.

2) Fizička oštećenja:

Vidljiva oštećenja: Svaka vrsta vidljivog oštećenja, kao što su pukotine na kućištu, može uticati na funkcionalnost vašeg aparata.

Oštećenje zbog vlage: Slušni aparati mogu biti osetljivi na vlagu i kondenzaciju, pa čak i mali kontakt sa vodom može prouzrokovati probleme.

Blokada ili nakupljanje voska: Vosak ili drugi otpad mogu blokirati mikrofon ili zvučnik i uticati na performanse aparata.

Čovek koji drži ruku na uvetu jer ne čuje šta mu sagovornik priča

3) Problemi s baterijom ili napajanjem:

Brzo pražnjenje baterije: Ako se baterija vašeg slušnog aparata prazni brže nego obično, to može biti indikator unutrašnjeg problema.

Problemi s punjenjem: Ako vaš aparat ima punjivu bateriju i ne zadržava punjenje, moguće je da je baterija oštećena ili da postoji problem s napajanjem.

4) Reakcije na koži i nelagodnost:

Iritacija kože: Ako primetite crvenilo, svrab ili iritaciju oko ušiju, to može biti reakcija na materijal aparata ili indikacija da je aparat kontaminiran.

Bol ili nelagodnost: Slušni aparati treba da budu udobni.

Ako osetite bol ili pritisak, to može značiti da aparat nije pravilno postavljen ili da je došlo do promene u obliku vašeg ušnog kanala.

Zaključak:

Pri pojavi prvih znakova bilo kakvog problema, važno je obratiti se akustičaru.

Redovno održavanje i briga o vašem aparatu takođe mogu pomoći u prevenciji nekih od ovih problema i osigurati da vaš slušni aparat traje što duže.

Besplatnu proveru sluha i probu slušnih aparata možete zakazati klikom: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.