RIC (Receiver-in-Canal) Slušni Aparati – Sve što Treba da Znate

Neki ih zovu i moderni zaušni, ali oni su potpuno različiti od zaušnih slušnih aparata. Reč je o slušnim aparatima sa resiverom u uhu.

Slušni aparati su dragocena pomagala koja poboljšavaju kvalitet života osoba sa oštećenjem sluha. Jedan od popularnih tipova slušnih aparata je RIC (Receiver-in-Canal), što znači „zvučnik u uhu“.

U ovom članku, istražićemo sve što treba da znate o RIC slušnim aparatima, uključujući prednosti, dizajn, upotrebu i negu.

Šta su RIC Slušni Aparati?

RIC slušni aparati na stolu

RIC slušni aparati se sastoje od dve glavne komponente:

1) uređaja koji se smešta iza uha

2) tankog kabla koji vodi do zvučnika smeštenog u samom uhu ili u ušnom kanalu.

Zvuk se prikuplja pomoću mikrofona na uređaju iza uha, procesira elektronski i zatim se prenosi preko kabla do zvučnika, koji ga direktno šalje u uho.

Prednosti RIC Slušnih Aparata:

1) Prirodan Zvuk: RIC aparati omogućavaju direktno usmeravanje zvuka u uho, što stvara prirodnije iskustvo slušanja. Korisnici često izveštavaju o boljem razumevanju govora i jasnijem zvuku.

2) Diskretnost: Kabal koji vodi do zvučnika može biti tanak i gotovo neprimetan, čineći RIC aparate diskretnijim od nekih drugih stilova slušnih aparata.

3) Prilagodljivost: RIC aparati dolaze u različitim stilovima i veličinama, što ih čini pogodnim za različite životne situacije i preferencije korisnika.

4) Bolja Audibilnost: Zbog bliske pozicije zvučnika prema ušnom bubnjiću, RIC aparati omogućavaju bolju audibilnost zvuka, čak i u bučnim okruženjima.

Kako Se Koriste RIC Slušni Aparati?

Korišćenje RIC slušnih aparata je jednostavno, mi ćemo ovde probati ukratko da vam opišemo, a akustičari u slušnom centru će vam svakako sve objasniti detaljno kada vam budu izdavali aparat:

1) Postavite uređaj iza uha, tako da kabal vodi ka zvučniku u uhu.

2) Povežite kabal sa odgovarajućim narezom ili ušnim kapama.

3) Uključite aparat i prilagodite jačinu zvuka prema potrebama.

4) Redovno održavajte aparat i menjajte baterije kada je potrebno.

 
Sastav RIC slušnog aparata

Nega i Održavanje RIC Slušnih Aparata:

1) Čistite aparat redovno suvom krpom.

2) Izbegavajte kontakt sa vodom i hemikalijama.

3) Redovno menjajte baterije i čepiće.

4) Planirajte redovne kontrole kod audiologa radi podešavanja i održavanja.

Stigli smo do kraja

RIC slušni aparati su popularan izbor među osobama sa oštećenjem sluha zbog svoje efikasnosti, prirodnog zvuka i diskretnosti.

Sa pravilnom negom i pravilno podešenim aparatom, korisnici mogu poboljšati svoj sluh i uživati u bogatstvu zvukova oko sebe.

Konsultacija sa akustičarom je važna kako biste odabrali pravi model RIC slušnog aparata koji će zadovoljiti vaše potrebe i stil života.

Besplatan pregled sluha i probu slušnih aparata možete zakazati klikom: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.