Zbog čega se cene slušnih aparata drastično razlikuju?

Da pogađamo, otkrili ste da imate oštećenje sluha i sada ste u potrazi za slušnim aparatom? Istražujući, naišli ste na velike razlike kada su u pitanju cene slušnih aparata – neki koštaju samo nekoliko stotina evra, dok drugi dostižu vrednost od nekoliko hiljada.

Ne znate zašto i mislite da je “pljačka”? Ne brinite, niste jedini.

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi ljudi kada prvi put traže slušni aparat. U nastavku ćemo se detaljno baviti ključnim faktorima koji utiču na cenu slušnih aparata. 

Tehnologija

Slično je kao kod mobilnih telefona, laptopova ili televizora, viša cena znači da ćete dobiti bolju tehnologiju.

Ovi aparati obično imaju napredne funkcije, kao recimo mogućnosti automatskog prilagođavanja buke u različitim okruženjima, bežičnog povezivanja sa elektronskim uređajima poput telefona ili televizora, ili sofisticiranih algoritama za obradu zvuka koji pružaju jasniji i prirodniji zvuk.

Ove funkcije poboljšavaju slušanje, šte je i očekivano, ali nažalost, zbog toga su skuplji.

Kvalitet i performanse

Slušni aparati visokog kvaliteta su preciznije napravljeni, sa skupljim komponentama koje pružaju pouzdanu, jasnu akustiku i dugotrajniji su od povoljnijih aparata.

Što se tiče proizvodnje, neki aparati zahtevaju precizan ručni rad stručnjaka.

Zatim toga – Koliko dobro prenosi zvuk, kako se prilagođava različitim okruženjima, koliko je udoban za nošenje? – takođe varira od jednog do drugog modela aparata, pa tu opet dolazimo do varijacije u cenama.

Marka i reputacija

Brend i reputacija proizvođača slušnih aparata mogu značajno uticati na cenu. Poznati brendovi koriste to, pa samim tim naplaćuju premiju za svoje proizvode, ali oni su takođe poznati po kvalitetu i izvrsnoj korisničkoj podršci.

Tako da razmislite šta vam se više isplati ????

Individualne potrebe

Personalizovani slušni aparati, prilagođeni specifičnim slušnim potrebama određenog pojedinca, logično je da će koštati više od standardnih modela.

Proces izrade ovakvih aparata je složeniji i zahteva više vremena i veština od strane akustičara. Ovaj zaista praviti ogromnu razliku u kvalitetu sluha, ali se odražava i na cenu.

Distribucija

Ovo se možemo vrlo lako da objasnimo.

Proizvodi prodani direktno od proizvođača su povoljniji, dok aparati kupljeni preko posrednika ili specijalizovanih prodavnica su skuplji zbog raznih troškova nabavke, prevoza, poreza itd.

Dugoročna vrednost i podrška

Poslednji faktor koji utiče na cenu je: dugoročna vrednost i podrška koju prodavac nudi.

Održavanje aparata, potrebna prilagođavanja tokom vremena, garancija i podrška korisnicima – sve su to usluge koje mogu dodati vrednost vašem aparatu, ali se i odražavaju na njegovu cenu.

To je ono što mnogi zaboravljaju, vi ne dobijete samo aparat, već i korisničku podršku narednih nekoliko godina.

Ne zaboravite: 

Kada birate slušni aparat, najvažnije je da znate da veća cena ne znači nužno da je aparat bolji za vaše specifične potrebe.

Najbolji aparat za vas zavisi od vaših jedinstvenih slušnih potreba, vašeg životnog stila i budžeta. Preporučujemo da se pre kupovine konsultujete sa stručnjakom za sluh, koji će vam pomoći da nađete aparat koji najbolje odgovara vašim potrebama.

To bi bilo sve za danas, ako imate dodatnih pitanja, slobodno postavite u komentarima, ili podelite sa nama vaše iskustvo sa kupovinom aparata.

Za zakazivanje besplatnog pregleda sluha i probe aparata pritisni: ovde