Po čemu se razlikuju brzi i dugi test sluha?

Verovatno ste znali da se testiranje sluha može sprovesti na nekoliko načina.

U ovom članku, fokusiraćemo se na razlike između brzih i dugih testova sluha, i šta svaki od njih donosi pacijentima.

Brzi test sluha

Test sluha

Kao što samo ime kaže – brzi test sluha je kratkotrajan, efikasan i traje oko 15 minuta.

Njegova prednost leži u brzini i jednostavnosti, što ga čini savršenim za osobe koje nemaju mnogo vremena ili za one koje samo žele da provere svoj sluh.

Brzi test sluha obuhvata osnovne elemente audiometrije, uključujući zvučnu i koštanu audiometriju.

Međutim, vreme za diskusiju o rezultatima, konsultacije o potencijalnim rešenjima za gubitak sluha, ili proba slušnih aparata nije uključeno u ovaj test. Zato, iako brzi test sluha može pružiti korisne informacije o stanju sluha, verovatno neće ponuditi sveobuhvatno rešenje ili dovoljno smernica za dalje korake.

Dugi test sluha

S druge strane, dugi test sluha je detaljniji i sveobuhvatniji.

Ova vrsta testa obično traje oko sat vremena, ali pruža mnogo više od samog testiranja sluha.

Osim što obuhvata sve aspekte koje pokriva brzi test, dugi test takođe uključuje konsultacije o rezultatima, razgovor o mogućim tretmanima, pruža mogućnost da pacijent proba različite modele slušnih aparata.

Dugi test sluha je posebno koristan za osobe koje sumnjaju da imaju gubitak sluha, ali još nisu sigurni koji koraci bi trebalo da preduzmu. Sa ovim testom, imaju mogućnost da detaljno razmotre sve opcije i donesu informisanu odluku o svom slušnom zdravlju.

Na kraju koji test izabrati?

Nema boljeg ili lošijeg testa.

Izbor između brzog i dugog zavisi od pojedinačnih potreba i okolnosti. Ako imate ograničeno vreme, ili samo želite da proverite svoj sluh, brzi test bi mogao biti dobra opcija.

S druge strane, ako tražite sveobuhvatniju procenu i želite da istražite moguće rešenja za gubitak sluha, dugi test sluha bi bio najbolji izbor.

Najvažnije je da redovno proveravate svoje sluh, kako biste održavali svoje slušno zdravlje i pravovremeno reagovali na bilo kakve promene.

Za zakazivanje besplatne provere sluha pritisni: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.