Kako izgleda test sluha (audiometrija)?

Dobrodošli u jedan brzi tekst u kome ćemo odgovoriti na pitanje koje često dobijamo putem poziva i poruka, a to je: Šta me čeka kada dođem na test sluha?

Sluh je nešto o čemu niko živ ne razmišlja, sve dok ne počnemo da primećujemo neke promene.

Ali kako tačno stručnjaci mogu da procene stanje našeg sluha? Odgovor leži u procesu poznatom kao audiometrija. Prelazimo odmah na test.

Šta je audiometrija?

Test sluha - audiometrija

Audiometrija je test koji meri vašu sposobnost da čujete zvukove.

Ovi zvuci mogu biti različite jačine i tonova, i pomažu akustičaru da utvrdi koja je priroda vašeg sluha – da li je uredan, da li postoji određeni stepen gubitka sluha, i da li vam je potreban slušni aparat.

E sad postavlja se pitanje:

Kako se pripremiti za test?

Test sluha ne zahteva specijalnu pripremu.

Samo dođite na zakazani termin, opustite se i pratite uputstva svog akustičara. Ukoliko nosite slušni aparat, najverovatnije će vam biti rečeno da ga ne nosite dan pre testa.

Kako izgleda test?

Test obično počinje razgovorom između vas i akustičara, gde će se diskutovati o vašem zdravlju, istoriji sluha i simptomima koje ste možda primetili.

Zatim, akustičar će vizuelno pregledati vaše uši da bi se uverio da nema fizičkih prepreka za test, kao što su ušni vosak ili infekcija.

Nakon toga sledi sam test.

Zvučna audiometrija testira osetljivost uha na zvukove koje se prenose kroz vazduh. Pacijent nosi slušalice preko kojih se emituju različiti tonovi na različitim frekvencijama i jačinama. Pacijent daje signal svaki put kada čuje ton.

Koštana audiometrija se koristi za određivanje vrste gubitka sluha (vodljivog ili senzorineuralnog). Zvuk se prenosi direktno do unutrašnjeg uha preko vibrirajućeg uređaja postavljenog iza uha, zaobilazeći spoljašnje i srednje uho.

Tumačenje rezultata

Rezultati audiometrije se obično prikazuju na audiogramu, grafikonu koji pokazuje kako čujete zvuke različitih frekvencija.

Akustičar će pregledati rezultate i objasniti vam šta oni znače.

To bi bilo sve

Možda vam izgleda strašno, ali audiometrija je brz, jednostavan i bezbolan test koji može pružiti dragocene informacije o vašem zdravlju sluha.

Nemojte čekati da problemi postanu ozbiljni. Redovno testiranje sluha je važan deo održavanja dobrog auditivnog zdravlja.

Za sva dodatna pitanja, tu su komentari

Za zakazivanje besplatnog pregleda sluha pritisni: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.