„Kako sam pobedio tinitus”: Iskustvo jednog pacijenta

“Zamislite, non-stop zvuk u ušima, kao kad vam neko drži mikrofon pored bubnja i ne pušta, e to je ono što je mene mučilo, dakle nije uopšte bilo naivno. Taj zuj me je proganjao, gde god bili i šta god radili.

To je tinitus, napadan i dosadan, može čoveku život da zagorča, ko je imao ili ima, zna o čemu pričam

Pre par godina, iznenada me napao ovaj problem. Svaki dan me je pratio neprekidan zvuk i pitao sam se hoće li ikad da stane. Bio sam nervozan, nenaspavan, nervozan, iscrpljen… zbog tog bučenja u mojim ušima.

 

Prva stvar koju sam uradio bila je poseta lekaru

Nakon pregleda, lekar mi kaže dijagnozu – tinitus. Objasni mi da je to simptom, a ne bolest i da živim tako sa tim.. Dao mi je par saveta, kao izbegavanje buke i preglasne muzike, ali to nije baš puno pomoglo, jer ja nisam neki tip kog ćete naći u kafani ili u klubu, prošle su i godine za to, nego ajde…

Vremenom sam shvatio da se sa ovim problemom moram sam izboriti. Krenuo sam u istraživanje i traganje za načinima da se suočim sa tinitusom. Evo nekoliko stvari koje su mi pomogle.

Napisaću samo ukratko da ne bi sad odužio ovo previše, ali sve konkretne korake i savete možete pronaći na internetu kao što sam i ja.

 

1) Relaksacija i disanje

Shvatio sam da mi tehnike dubokog disanja i relaksacije pomažu da se opustim i smanjim stres, što je imalo pozitivan uticaj na tinitus.

 

2) White noise

Otkrio sam da uz pomoć bele buke, poput zvuka kiše ili talasa, mogu da prekrijem zujanje i zaspim mnogo lakše, čak nekoliko puta lakše.

 

3) Zdrav životni stil

Počeo sam da vodim računa o svom zdravlju – redovno vežbanje, zdrava ishrana i dovoljno sna su mi pomogli da se osećam bolje generalno.

 

4) Prihvatanje situacije

Shvatio sam da ne mogu da izlečim tinitus, ali mogu naučiti da živim sa njim. Umesto da se fokusiram na zvuk, počeo sam da se fokusiram na druge stvari u životu koje mi donose radost i ispunjenje.

 

Neću lagati, nije bilo lako. Treba se dosta potrudi da se navikneš na njega, iako je zdrav život stvarno rešio problem, pa sigurno više od 50%.

Bilo je trenutaka kad sam se osećao beznadežno i slab. Ali uz podršku i istrajnost, uspeo sam da prevaziđem sve. Danas, tinitus nije više vodeći u mom životu. Ponekad se pojavi, ali više nije toliko nametljiv i ne ometa me.

Ako patiš od tinitusa, znaj da nisi sam i da ima nade. Poseti lekara i istraži svoje načine da se izboriš sa tim. Možda će ti neke od mojih metoda pomoći, ili ćeš otkriti neke svoje, čitao sam da ima dosta terapija poput akupunkture i slično.

Važno je ne gubiti veru i da se boriš.

 

Tinitus nije nešto što te može oboriti. Pa samo razmisli kakve probleme sve ljudi imaju, i šta preživljavaju i u kakvim uslovima, a tebe da sruši jedno zujanje? Ako sam ja, običan čovek, pobedio tinitus, veruj mi, i ti možeš. Neću da pišem dalje, već sam dosta pisao, ovde se odjavljujem i nadam se da će nekom biti od koristi.

Neka ti ovo iskustvo bude inspiracija da se izboriš sa svojim izazovima i da živiš punim plućima, bez obzira na sve zvukove koji te okružuju. 

Dragoslav M.

Za zakazivanje besplatnog pregleda sluha i probe slušnih aparata pritisni: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.