Ko sve može da obavlja audiometriju?

U ovom članku ćemo konačno da razjasnimo ko sve sme obavljati testiranja sluha. Posle ovog teksta više nećete morati da guglate i kopkate 

Kada se prvi put susretnemo sa problemima sluha, može se učiniti kao da smo izgubljeni u lavirintu nepoznatih termina i specijalnosti.

Da biste bolje razumeli ko vam može pomoći, predstavljamo vam kratak spisak stručnjaka koji mogu obavljati audiometriju u Srbiji.

Specijalisti audiologije

Audiolog

Ovo ste već verovatno znali.

Specijalisti audiologije su medicinski stručnjaci posvećeni dijagnostici i tretmanu problema sa sluhom. Nakon dugogodišnjeg obrazovanja koje uključuje studije na magistarskom ili doktorskom nivou, oni poseduju detaljno znanje o anatomiji uha, različitim oblicima gubitka sluha i tretmanima koji su dostupni.

Za razliku od drugih specijalista, audiolozi su jedini stručnjaci koji su posvećeni isključivo problemima sluha.

Oni se bave svim aspektima gubitka sluha, od dijagnostike i procene, preko tretmana i rehabilitacije, do praćenja napretka pacijenata tokom vremena. Oni su vaš „3 u 1“ resurs za sve stvari vezane za sluh.

Otorinolaringolozi (ORL lekari)

Otorinolaringolozi su lekari specijalizovani za dijagnozu i lečenje bolesti uha, nosa i grla.

Oni mogu izvoditi audiometrijska testiranja kao deo šire dijagnostike, a takođe su i jedini stručnjaci koji mogu obavljati hirurške intervencije na uhu.

Pored toga što mogu obavljati audiometrijska testiranja, ORL lekari su u mogućnosti da pruže celovito razumevanje problema sluha. Oni se bave različitim oboljenjima koja mogu uticati na sluh, kao što su infekcije uha, benigni tumori, Menierova bolest, otoskleroza i mnoge druge.

Akustičari za sluh

Akustičari za sluh su stručnjaci obučeni za rad sa slušnim aparatima. Oni ne samo da procenjuju nivo gubitka sluha, već i savetuju o najboljoj vrsti slušnog aparata za pojedinačne potrebe, vrše njegovo podešavanje i održavanje.

Akustičari su na prvoj liniji fronta kada je reč o slušnim aparatima.

Oni rade direktno sa klijentima da bi im pomogli da izaberu, nameste i održavaju slušne aparate. Njihov rad je ključan za pružanje individualizovanog tretmana koji je usredsređen na specifične potrebe svakog klijenta.

Dakle?

Iako svaki od ovih stručnjaka može obavljati audiometrijsko testiranje, njihove specijalnosti se razlikuju, tako da je važno da razumete koja je njihova uloga u procesu dijagnostike i tretmana problema sa sluhom.

Naš je savet da svakako redovono posećujete, makar akustičare u slušnim centrima a oni će vas uputitii negde ako je to potrebno.

Za zakazivanje besplatne provere sluha pritisni: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.