Od čega se sastoje slušni aparati?

Pozdrav svima, dobro došli nazad na naš blog, ovaj članak neće biti nešto preterano dugačak, hteli smo samo da objasnimo od čega su napravljeni slušni aparati, čemu koji deo služi, jer neki od nas tek treba da se upoznaju sa aparatima, i da krenu da ih nose, zato pređimo odmah na upoznavanje.

Da li ste se ikada zapitali šta je unutar ovih malih pojačivača zvuka?

Slušni aparati su naši verni i često jedini pomagači kada našim ušima treba pomoć. Oni su kao mali megafoni za naše uši. Ali, magija nije samo u tome što čine zvuke glasnijim.

Ovo su delovi slušnog aparata:

Slušni aparati su kao mini orkestri. Zašto smo ovo rekli? Svaki deo svira svoju melodiju, ali svi rade zajedno da bi stvorili simfoniju zvuka, ako neki deo “zabušava”, nažalost aparat je za servis.

Mikrofon: To je uho slušnog aparata. On hvata zvukove oko nas, što ste mogli i da pretopostavite. Mikrofoni su napravljeni od metala i keramike uglavnom.

Pojačalo: To je mišić slušnog aparata. “Sluša” zvukove koje mikrofon hvata i čini ih jačim, ne zvuči komplikovano zar ne? Pojačala su napravljena od jako malih čipova materijala koji se zove silicijum.

Zvučnik (Prijemnik): Ovaj deo je finalni dodir. Preuzima jače zvukove od pojačala i šalje ih u naše uho. Zvučnik je napravljen od metala i keramike, baš kao i mikrofon, materijali moraju biti kvalitetni.

Baterija: Neki slušni aparati koriste baterije koje se zovu cink-vazdušne baterije, dok drugi koriste punjive koje su napravljene od materijala koji se zove litijum-jon. Svakako nema potrebe da objašnjavamo čemu baterije služe.

Kako se sve to uklapa?

Neverovatno je da se sve ove komponente uklapaju u takav mali prostor. Kućište slušnog aparata obično je napravljeno od plastike ili metala. Dizajnirano je tako da se udobno i neupadljivo smesti u, ili iza našeg uha.

Istraživači i dizajneri rade na tome da ih učine još boljim, još manjim i estetski lepšim, koristeći nove materijale i tehnologije.

Ko zna, uskoro bismo mogli imati još manje i jače slušne aparate.

Zato, živeli naši slušni aparati, dokle god nas održavaju povezanim sa svetom zvuka.

Ako ste zainteresovani za besplatan pregled sluha, prijavite se klikom: ovde

Ukoliko imate dodatnih pitanja, budite slobodni da ostavite komentar, čujem se i vidimo u sledećem članku.