Po čemu se razlikuju cenovni rangovi slušnih aparata?

Zdravo svima i dobrodošli nazad!

Danas ćemo malo da se pozabavimo temom od velikog interesa za mnoge među nama – veliki rasponi cena slušnih aparata i onim što ih razlikuje.

Kako se krećemo kroz život, naše slušanje, nažalost može da krene da opada, čineći slušne aparate neophodnim kod odraslih, a nekad i kod dece za održavanje kvaliteta života.

Ovaj članak koji budete pročitali je posebno osmišljen da vas osnaži i informiše o svim informacijama koje vam mogu zatrebati i da bolje razumete zašto je neka cena, baš ta.

Svet slušnih aparata je ogroman i raznovrstan, uređaji se kreću od budžetski prihvatljivih do premijum. Na razlike u ceni utiču nekoliko faktora, uključujući tehnologiju, prilagođavanje, performanse u različitim okruženjima i dodatne funkcije.

Tako da ako ste mislili da se slušni aparati razlikuju samo po tome da li se vide, da li su nevidljivi – niste bili u pravu.

Slusni aparati na sivoj dasci

Osnovni slušni aparati

Oni su dizajnirani da pojačaju zvuk, i smatramo da je za tu cenu, ovakav aparat sasvim okej.

Ovi slušni aparati su opremljeni osnovnim funkcijama kao što su osnovno smanjenje buke i otklanjanje povratnih informacija, pogodni su za tiša okruženja.

Međutim, njihove performanse mogu biti manje optimalne u gužvi, ili kompleksnim situacijama za slušanje, a nude ograničeno prilagođavanje.

Samim tim i cena ovog aparata će biti jeftinija i možete ih naći i do 50.000 RSD

Slušni aparati srednjeg cenovnog ranga

Ovi slušni aparati imaju napredne funkcije kao što su bolje smanjenje buke, poboljšanje razumevanja govora i usmereni mikrofoni sa kojima ćete moći lakše da se fokusirate na zvukove koje ćete čuti iz određenog pravca.

Neki slušni aparati čak nude bežičnu povezanost, omogućavajući im da se povežu sa pametnim telefonima, pa i televizorima.

S obzirom da prethodna grupa slušnih aparata to nije mogla, cene ovih modela su skuplje i manje pristupačne za ograničeni budžet.

Takođe da ne zaboravimo da napomenemo, ovakav slušni aparat ima i bolje prilagođavanje različitim okruženjima mnogo efikasnije od osnovnih modela.

Premium slušni aparati

Ovi takozvani premium slušni aparati, pružaju zaista superioran kvalitet zvuka i uglavnom mogu da se prilagode za svačiji sluh, ali zbog toga su i cene ovih modela dosta skuplje.

Ne samo da imaju napredno smanjenje buke i prepoznavanje govora, već koriste veštačku inteligenciju za neometano prilagođavanje različitim zvučnim okruženjima.

Neki modeli pružaju punjive baterije, upravljanje tinitusom, pa čak i detekciju pada, čineći ih izuzetno svestranim i jednostavnim za upotrebu.

Cene za ovakav slušni aparat mogu biti i do nekoliko stotina hiljadana dinara, ali naravno uvek ih možete naći povoljnije ako pratite akcije i popuste. Ukoliko trenutno planirate kupovinu aparata, možete nas kontaktirati za informacije o trenutnim akcijama i popustima.

Saveti pri odabiru slušnih aparata

Odabir pravog slušnog aparata može biti izazovan zadatak i naš savet je da ne žurite sa tim. Uz razne tehnologije i modele slušnih aparata koji su dostupni, važno je da znate šta tačno tražite.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da kupite slušni aparat, ali opet napominjemo, konsultujte se sa akustičarem.

Proučite tehnologije: 

Današnji slušni aparati koriste napredne tehnologije kako bi pružili bolje iskustvo korisnicima. Razmotrite da li vam je potrebna digitalna tehnologija koja se prilagođava različitim okruženjima.

Procenite stepen oštećenja sluha: 

Pre nego što se odlučite za određeni aparat, posavetujte se sa stručnjakom o nivou vašeg oštećenja sluha. Svačiji sluh je različit, samim tim, slušni aparati su dizajnirani za različite stepene gubitka sluha.

Budžet i cene: 

Iako želite najbolje za svoj sluh, važno je da budete svesni cenovnog ranga. Neki slušni aparat ima dodatne funkcije koje mogu povećati cenu. Odlučite šta vam je stvarno potrebno i šta možete da priuštite.

Komfor i dizajn: 

Razmotrite veličinu i oblik slušnih aparata. Da li želite neki koji je diskretan ili je za vas važnija funkcionalnost?

Posavetujte se: 

Pre nego što donesete konačnu odluku, razgovarajte sa ljudima koji već koriste slušne aparate. Njihova iskustva mogu vam pružiti dragocen uvid.

Zapamtite da je cilj odabira slušnog aparata poboljšanje kvaliteta vašeg života. Uz pravilnu informisanost i savete, možete pronaći aparat koji će najbolje odgovarati za vaš sluh.

Par reči za kraj, ili malo više

Kako se penjete po cenovnoj skali, slušni aparati postaju prilagodljiviji i sofisticiraniji, nudeći preciznije i prirodnije iskustvo zvuka. Mogu se “nositi” sa različitim okruženjima, od tihe konverzacije kod kuće do prometnog društvenog okupljanja ili čak koncerta.

Elem, moramo da napomenemo da viša cena ne znači nužno najbolji izbor za sve. Sve se svodi na vaše specifične potrebe za sluhom, životni stil i preferencije.

Sveobuhvatni test sluha koji sprovodi akustičar pružiće detaljan izveštaj o stanju vašeg sluha.

Na osnovu ovih rezultata, oni mogu da vam preporuče slušni aparat koji najbolje odgovara vašem životnom stilu i potrebama, a ne samo “najtehnološki naprednijem ili najnajskupljem”.

Naravno ono što već znate, istražite sve dostupne opcije i donesete racionalnu odluku na osnovu svojih jedinstvenih zahteva. Čak i unutar istog cenovnog ranga, performanse i funkcije slušnih aparata mogu se široko razlikovati među različitim brendovima i modelima.

Imajte na umu da, iako ovaj članak teži da bude informativan, nikako ne može da zameni profesionalne savete akustičara. Uvek se konsultujte sa akustičarem za ličnije savete koji su usmereni samo vama da biste kupili slušni aparat.

Završavamo današnji post, a vi ukoliko imate još nekih pitanja za slušne aparate, ili komentar na sve ovo, slobodno se obratite u komentaru, rado ćemo probati da odgovorimo!

Za zakazivanje besplatnog pregleda sluha pritisni: ovde

Za pregled cena slušnih aparata pritisni: ovde

Zakažite besplatan
test sluha i aparata

Možete nas naći u skoro svim gradovima.