Proces dobijanja slušnih aparata preko socijalnog

Važnost kvalitetnog sluha

Puno pitanja smo dobili u vezi aparata preko socijalnog, kako ih dobiti, da li imate pravo itd… U ovom članku ćemo probati da odgovorimo na sve.

Oštećenje sluha može stvarno uticati na kvalitet života, ali srećom, moderna tehnologija u vidu slušnih aparata pruža rešenje.

Kao što ste već čuli tamo negde od poznanika…Možete da ga dobijete besplatno – U Srbiji, postoji mogućnost da se slušni aparati dobiju preko socijalnog osiguranja.

Ko ima pravo na slušne aparate preko socijalnog?

Pravo imaju osigurana lica kojima je, na osnovu mišljenja nadležne lekarske komisije, utvrđena potreba za ovim aparatom.

Ovo pravo se odnosi na osigurana lica koja imaju utvrđen stepen invalidnosti od 50% i više.

Da li je teško kao što pričaju?

Ponekad, proces dobijanja slušnih aparata preko socijalnog može se uporediti sa detektivskom pričom u kojoj svaki korak donosi novu slagalicu, ali sa svakim rešenim delom, bliži smo cilju.

Korak 1: Pregled kod ORL specijaliste

Prvi korak u ovom „detektivskom“ procesu je poseta nadležnom lekaru ORL specijalisti. Na osnovu pregleda i testova sluha, lekar će utvrditi potrebu za slušnim aparatom.

Korak 2: Odluka lekarske komisije

Lekar skuplja informacije potrebne za izradu uputa za lekarsku komisiju. Na osnovu utvrđenog stepena invalidnosti, komisija donosi odluku o pravu na slušni aparat.

Korak 3: Izbor slušnog aparata

Kada komisija odobri, izdaje se “rešenje o pravu na slušni aparat”. S ovim rešenjem, osoba se može obratiti slušnom centru gde će izabrati odgovarajući slušni aparat.

Odabir aparata može se uporediti sa odabirom savršenog ključa koji otvara vrata boljem kvalitetu života.

Korak 4: Prilagođavanje aparata i servis

Kada je aparat odabran, sledi faza prilagođavanja. Važno je napomenuti da pravo na slušni aparat preko socijalnog uključuje i pravo na servisiranje aparata.

Reč za kraj

Na kraju, kada su sve slagalice složene, stiže se do cilja – boljeg kvaliteta života kroz poboljšan sluh.

Proces može delovati zastrašujuće, ali se na kraju isplati. Kao kada Šerlok Holms reši slučaj, osećaj poboljšanja kvaliteta sluha kroz slušne aparate je neprocenjiv.

Ako imate dodatnih pitanja, tu smo da odgovorimo

Za zakazivanje besplatnog pregleda sluha i slušnih aparata pritisni: ovde